Ouderenzorg

 

Ouderen gebruiken in het algemeen meer geneesmiddelen dan de ‘gemiddelde’ Nederlander. Dit komt o.a. doordat bepaalde ziekten meer voorkomen op hogere leeftijd. Ook hebben ouderen vaak verschillende ziekten. Wij willen u graag zoveel mogelijk ondersteunen bij uw geneesmiddelgebruik.

Medicatiebegeleiding
Het apotheekteam is gespecialiseerd in geneesmiddelen. Met alle vragen over uw geneesmiddelen kunt u bij ons terecht. Denkt u hierbij aan: welke soorten geneesmiddelen er zijn, hoe ze werken, hoe u ze moet gebruiken, wat zijn de bijwerkingen, etc.

Wij controleren bij elk nieuw geneesmiddel dat u krijgt voorgeschreven of dit middel samengaat met de geneesmiddelen die u eventueel al gebruikt en of het geneesmiddel past bij uw gezondheidssituatie. Het is daarom belangrijk dat u ons doorgeeft of u naast de receptgeneesmiddelen nog zelfzorgproducten (geneesmiddelen die u zonder recept kunt kopen) gebruikt. Het zou namelijk kunnen zijn dat de werking van uw geneesmiddelen verandert door het gebruik van deze zelfzorgmiddelen.
Voor een persoonlijk gesprek met de apotheker kunt u altijd een afspraak maken. 

Medicatiebeoordeling
Naast de medicatiebegeleiding kunt u bij ons ook terecht voor een medicatiebeoordeling. U ontvangt van ons een uitnodiging om aan een dergelijk onderzoek mee te doen. Bij een medicatiebeoordeling wordt uw totale geneesmiddeloverzicht nauwkeurig doorgenomen door de apotheker. Het is de bedoeling om daarna samen met u en de voorschrijver te bekijken of er verbeteringen in uw geneesmiddelen kunnen worden aangebracht. Onderzoek heeft aangetoond dat verkeerd geneesmiddelgebruik tot verminderde werking van de therapie kan leiden en in sommige gevallen zelfs een ziekenhuisopname tot gevolg kan hebben.

Medicatieoverzicht
Een medicatieoverzicht is een document waarop alle geneesmiddelen staan die u gebruikt. Wij maken dit overzicht graag voor u. Geeft u a.u.b ook aan welke zelfzorggeneesmiddelen u regelmatig gebruikt.
U kunt het overzicht gebruiken bij een bezoek aan een specialist, voor een opname in het ziekenhuis of bij een bezoek aan een vervangende arts in het weekend.

Incontinentie
In Nederland hebben maar liefst 1 miljoen mensen last van ongewild urineverlies. Mede door de grote vraag naar goed incontinentiemateriaal is er tegenwoordig een enorm assortiment, waardoor er voor iedereen iets te vinden is dat naar alle tevredenheid gebruikt kan worden. Als u voor het eerst voor incontinentiemateriaal bij ons in de apotheek komt volgt er een intake gesprek met een gespecialiseerde medewerker in een aparte spreekkamer . Aan de hand van de intake gesprek komt u samen met de deskundige tot het juiste advies. U krijgt dan een proefpakketje mee om uit te proberen, daarna kunt u aangeven of dit de juiste product is.